
Tort śmietanowo – brzoskwiniowy
Puszysty i delikatny torcik z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i kawałkami brzoskwiń idealny dla dzieci ale nie tylko. Bardzo prosty w wykonaniu a smakuje po prostu wybornie. Polecam!
Składniki
- Biszkopt:
- 5 jaj
- 2/3 szklanki maki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 600 g śmietany kremówki
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- duża puszka brzoskwiń w zalewie
Instrukcje
Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywno. Po kilku minutach stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku, cały czas miksując. W 3 partiach dodajemy przesianą mąkę, mieszając szpatułką do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, boki zostawiamy bez papieru), wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 stopniach przez około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i w formie rzucamy na podłogę z ok. 30 centymetrów. Wystudzony przekrajamy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej zrobić dzień wcześniej dzięki temu łatwiej jest go przekroić wzdłuż.
Brzoskwinie kroimy w kostkę, zostawiając 3 połówki do dekoracji i odsączamy na sitku. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy serek mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, ostudzoną dodajemy do kremu.
Pierwszy i drugi blat ciasta skrapiamy syropem brzoskwiniowym z puszki, rozprowadzamy krem a na wierzch układamy kawałki brzoskwiń. Ostatni blat oraz boki smarujemy kremem, dekorujemy kawałkami brzoskwiń i obsypujemy górę i boki wiórkami kokosowymi i okruchami ciasta. Schładzamy w lodówce.