Tort Tiramisu
Składniki
- Biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 600 g słodkiej śmietanki mocno schłodzonej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- pół opakowania podłużnych biszkoptów do dekoracji
- kakao do oprószenia
- pół szkanki mocnej kawy
Instrukcje
Wszystkie składniki przed pieczeniem powinny być w temperaturze pokojowej
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Po ubiciu dodawać partiami cukier, a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiać do miski. Do masy jajecznej dodawać mąkę w 3 partiach, mieszając dokładnie szpatułką okrężnymi ruchami. Gotowe ciasto wylać do okrągłej formy o wymiarach 23-26 cm i piec w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut. Upieczone, gorące ciasto za pomocą rękawic wyjąć z piekarnika i upuścić je w formie na ziemię z wysokości 30 cm na podłogę. Najlepiej na ręcznik kuchenny lub ściereczkę. Wystudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na 3 blaty.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać serek i wymieszać. Podzielić na 3 części
Pierwszy krążek nasączyć kawą, posmarować 1 częścią kremu i posypać kakao, położyć drugi krążek i czynność powtórzyć. Trzeci blat ciasta nie nasączać, posmarować kremem górę i boki. Biszkopty przykleić dookoła ciasta, związać wstążką, żeby się lepiej przykleiły i włożyć do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem posypać kakao.
Jakie wspaniałe słodkości ?
Hej mam pytanie czy jeśli użyję tych podłużnych biszkoptów zamiast tradycyjnego biszkoptu to coś się wydarzy
Można użyć podłużnych biszkoptów, ale wtedy to będzie już tradycyjny deser tiramisu a nie tort, a co za tym idzie, będzie mniej stabilny. Pozdrawiam!