Wątróbka drobiowa z cebulką, jabłkami i majerankiem
Składniki
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 2 twarde, kwaśne jabłka
- 6 łyżek mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki majeranku
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Wątróbkę myjemy, dokładnie oczyszczamy i moczymy kilkanaście minut w mleku. Na patelni podsmażamy pokrojoną w półksiężyce cebulę. Jak już jest miękka, odkładamy ją do miseczki i na patelnię wrzucamy pokrojone w plastry jabłka, smażymy z każdej strony i przekładamy do miseczki z cebulą. Wątróbkę osuszamy i obtaczamy w mące po czym smażymy na tej samej patelni na rozgrzanym oleju z każdej strony dodając majeranek. Jak już wątróbka jest usmażona doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem i mieszamy z cebulą i jabłkami. Podajemy od razu z gotowanymi ziemniakami lub kromką chleba. Smacznego!