Leczo z ciecierzycą
Leczo bez kiełbasy ale za to z pyszną ciecierzycą i pieczarkami. Danie nie tylko dla wegan. Polecam wypróbować choć raz każdemu kto jest takim wielbicielem tego dania jak ja. Zapewniam, że się nie zawiedzie 😉
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 1 puszka pomidorów lub 5 świeżych obranych ze skórki
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g pieczarek
- oliwa lub olej do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki i wędzonej
- świeża natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę lub paseczki i dorzucić do pieczarek. Smażyć chwilkę a następnie dodać czosnek i pomidory. Świeże pokroić uprzednio w kostkę. Doprawić papryką, solą i pieprzem i wrzucić odcedzoną ciecierzycę. Dusić, aż warzywa będą miękkie a sos zgęstnieje i nabierze smaku. Podawać z pieczywem i świeżą natką pietruszki.