Wigilijny barszcz czerwony
Postny barszcz czerwony gotowany na samych warzywach z dodatkiem jabłka, soku z cytryny i suszonych grzybów. Idealny do uszek lub pierogów z kapustą i grzybami. Polecam zrobić dzień przed świętami, wtedy smakuje najlepiej a w Wigilię mamy więcej czasu dla siebie i najbliższych 😉
Składniki
- 2 kilogramy buraków
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- pół pora
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 kwaśne jabłko
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka majeranku
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- opcjonalnie kilka suszonych grzybów
Instrukcje
Buraki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Marchew, pietruszkę,seler, por i jabłko obrać, umyć. Do dużego garnka włożyć warzywa, zalać wodą tak, żeby warzywa były przykryte w całości. Cebulę przekroić na pół i przypalić na palniku lub patelni i dodać do warzyw razem z czosnkiem, jabłkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, suszonymi grzybami i cukrem. Gotować na małym ogniu około 2 godziny, aż warzywa będą miękkie. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz dodać sok z cytryny i majeranek. Gotować jeszcze 15 minut. W razie potrzeby doprawić solą, sokiem z cytryny i cukrem.
Odstawić na kilka godzin albo na całą noc, odcedzić, podgrzać, już nie doprowadzając do wrzenia i podawać do pierogów lub uszek okraszonych cebulką. Barszcz też jest smaczny od razu po ugotowaniu ale po nocy w chłodnym miejscu lepiej przechodzi smakiem i nabiera pięknego głębokiego koloru. Jeśli chcemy podkręcić smak barszczu można na łyżce oleju podsmażyć 1 cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do barszczu tuż przed podaniem.