Żeberka w sosie własnym
Składniki
- pół kilograma żeberek wieprzowych
- 3 listki laurowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżka mąki pszennej
- łyżka oliwy
Instrukcje
Rozgrzewamy olej na patelni. Żeberka obsmażamy z każdej strony na brązowo, uważając, aby się nie przypaliły. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek i całość zalewamy wodą tak, aby mięso było prawie w całości przykryte. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę, w razie potrzeby dolewając wodę. Po godzinie, jak już mięso będzie miękkie mieszamy w szklance mąkę z kilkoma łyżkami wody i zagęszczamy powstały sos energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Żeberka na ten czas można wyciągnąć z sosu. Doprawiamy jeszcze w razie potrzeby solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami i buraczkami. Smacznego!