
Żeberka w sosie własnym
Żeberka w sosie własnym to obok schabowego i kotletów mielonych prawdziwy polski obiad. Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso w aromatycznym sosie, do tego dodatki takie jak gotowane ziemniaki lub kopytka i zasmażane buraczki sprawią, że będzie to obiad idealny. A przygotowanie nie wymaga zbyt dużo czasu i doświadczenia w kuchni. Polecam!
Składniki
- pół kilograma żeberek wieprzowych
- 3 listki laurowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżka mąki pszennej
- łyżka oliwy
Instrukcje
- Przygotowanie żeberek:
Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy olej na patelni. Żeberka obsmażamy z każdej strony na brązowo, uważając, aby się nie przypaliły. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek i całość zalewamy wodą tak, aby mięso było prawie w całości przykryte. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę, w razie potrzeby dolewając wodę.
Po godzinie, jak już mięso będzie miękkie mieszamy w połowie szklanki wody mąkę, wlewamy do sosu i zagęszczamy powstały sos energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Żeberka na ten czas można wyciągnąć z sosu. Doprawiamy jeszcze w razie potrzeby solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, kopytkami lub kaszą i buraczkami. Smacznego!