Zupa buraczkowa z białą fasolą
Składniki
- 3 buraki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 kawałek dobrej, wędzonej kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka listków lubczyku
- łyżka majeranku
- 3 łyżki octu
- 3/4 szklanki ugotowanej fasoli Jaś
- kawałek pora
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek słodkiej śmietany
- kwaśna śmietana lub jogurt do podania
Instrukcje
Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około godzinę w temperaturze 180 stopni. Do dużego garnka wlewamy około 3 litry wody, dodajemy pietruszkę, seler, kawałek pora, liście laurowe, ziele angielskie, kiełbasę, czosnek oraz ziemniaki i marchewki pokrojone w kostkę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu, żeby wywar przeszedł smakami. Upieczone buraki przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Z wywaru wyjmujemy pietruszkę i korzeń selera i wrzucamy buraki, starte na tarce lub pokrojone w kostkę oraz fasolę. W razie potrzeby dolewamy wodę. Dodajemy ocet, majeranek, sól i pieprz i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Przed podaniem dolewamy do zupy kilka łyżek słodkiej śmietany. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, posypaną szczypiorkiem lub koperkiem.