Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Składniki
- 1 duża dynia hokkaido
- 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 cm korzenia kurkumy i imbiru
- 2 ziemniaki
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy
- pestki dyni lub słonecznika
Instrukcje
Dynię porządnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Pokroić w większą kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone ząbki czosnku, oraz startą na tarce kurkumę i imbir. Smażyć kilka chwil, dodać curry, wrzucić dynię i ziemniaki i zalać wszystko wodą tak, aby warzywa były zakryte. Gotować 30 minut, następnie dodać mleczko kokosowe i całość zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pestkami słonecznika lub dyni.