Zupa gulaszowa
Składniki
- 500 g mięsa wieprzowego, pokrojonego w kostkę
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 3 papryki (mogą być kolorowe)
- 5-6 ziemniaków
- puszka pomidorów
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka kuminu
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki majeranku
- 4 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
W garnku rozgrzać oliwę, dodać mięso, pokrojoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, kumin, kminek, majeranek oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smażyć kilka minut, dodać pokrojony czosnek, marchew i paprykę. Ziemniaki obrać, 2 odłożyć a resztę pokroić w kostkę i dodać do garnka i całość zalać ok. 1,5-2 litrami wody. Przykryć i gotować kilka minut. Pozostałe 2 ziemniaki zetrzeć na tarce i dodać do zupy, dzięki temu będzie bardziej gęsta. Gotować do miękkości ziemniaków i mięsa a następnie dodać pomidory w puszce. W małym słoiczku wymieszać łyżkę mąki z kilkoma łyżkami wody i dolać do zupy. Zagotować, w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Przed podaniem posypać świeżą pietruszką. Podawać z pajdą chleba
Polecam! Robiłam już 3 razy. Jest przepyszna 🙂 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Dziękuję!
Najlepsza gulaszowa ?