Zupa jarzynowa z indykiem
Składniki
- 1 pierś z indyka
- 4-5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 szklanka zielonego, mrożonego lub świeżegogroszku
- 2 garści fasoli szparagowej
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- świeży koperek i pietruszka
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Pierś myjemy, zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W trakcie gotowania ściągamy szumowiny. Po 20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, seler naciową oraz kawałki fasoli szparagowej. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie około 10 minut. Mięso wyjmujemy, aby wystygło i kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy ponownie do zupy. Na koniec dodajemy zielony groszek, koperek oraz pietruszkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i po 5 minutach rozlewamy do talerzy. Smacznego!