Zupa kurkowa
Składniki
- 300 g kurek
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 litr bulionu lub wywaru warzywnego
- pół szklanki śmietany 30%
- pół pęczka koperku
- pół pęczka pietruszki
- sól i świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki masła
Instrukcje
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę, obrać i zetrzeć na tarce, pora pokroić w kostkę. Kurki dokładnie oczyścić z piasku i liści, dokładnie opłukać i pokroić większe grzyby na pół. Małe zostawiamy w całości. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać cebulę oraz kurki. Smażyć kilka minut, aż cebula się zeszkli, a kurki będą prawie miękkie. W garnku roztopić drugą łyżkę masła, następnie dodać por oraz starte warzywa i ziemniaki, dusić kilka minut. Dodać kurki, wlać bulion i gotować około 15 minut. Doprawić solą, pieprzem, wlać śmietankę i dodać koper i pietruszkę. Podawać od razu.
Extra przepis na extra danie. Bardzo mi się spodobał.