Zupa ogórkowa
Składniki
- ok. pół kilograma żeberek wieprzowych lub skrzydełka i udka z kurczaka
- słoik ogórków kiszonych (ok. 10 sztuk)
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 6-8 ziemniaków
- pół pora
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 100 ml słodkiej śmietany do zup
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki lub koperku
Instrukcje
Do zimnej wody dodajemy oczyszczone mięso, liście laurowe, ziele angielskie oraz kawałek pora. Gotujemy ok. 40 minut, ściągając co jakiś czas "szumowiny". Marchew, seler, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do zupy. Jak już warzywa będą miękkie dodajemy starte na tarce ogórki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za mało kwaśna dolewamy niecałą szklankę soku z kiszonych ogórków. Po 10 minutach gotowania wlewamy słodką śmietanę. Przed podaniem można wrzucić do zupy koper lub natkę pietruszki. Smacznego!