Zupa szczawiowa
Klasyczna zupa szczawiowa-smak dzieciństwa. Lekko kwaśna, ze śmietaną i koniecznie ugotowanym jajkiem na twardo. Smakuje zawsze tak samo!
Składniki
- 1 duży pęczek szczawiu
- 1 pietruszka
- 1 marchew
- kawałek selera
- 5 ziemniaków
- kilka łyżek słodkiej śmietany
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- jajka na twardo do podania
- pół pęczka pietruszki
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
Instrukcje
W garnku roztopić masło, wrzucić pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i seler. Poddusić chwilę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie oraz umyty i porwany na kawałki szczaw. Zalać wodą i gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem, na koniec wlać śmietankę, wsypać koper i pietruszkę. Podawać z jajkiem na twardo.