Zupa tajska z pastą miso i tofu
Składniki
- Zupa:
- 2 łyżki oleju sezamowego lub innego roślinnego
- 2 cm imbiru
- 5 ząbków czosnku
- 1 pęczek dymki
- 1 szczypta chilli i 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty miso
- 1 łyżeczka masła orzechowego1 łyżeczka tahini
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml mleczka kokosowego
- sól, świeżo mielony pieprz i cukier do smaku
- 1 limonka
- Tofu:
- 1 kostka tofu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- Glazura do tofu:
- 1 ząbek czosnku i 1 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżeczka miso i masła orzechowego
- 2 łyżki wody
- Do podania
- makaron ryżowy
- ugotowany brokuł
- cebula dymka
- prażony sezam
- podsmażone grzyby shitake lub pieczarki
Instrukcje
W garnku rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną dymkę, starty na tarce imbir, kurkumę i chilli. Chwilę smażyć i dodać bulion warzywny, pastę miso, masło orzechowe i tahini. Wlać mleko kokosowe. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut, pod koniec doprawiając sokiem z połowy limonki i ewentualnie cukrem, solą i pieprzem.
Tofu odcisnąć z nadmiaru wody, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić w cienkie plasterki. Każdy obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z każdej strony. Usmażone tofu odłożyć na ręcznik papierowy. Tofu można tez upiec w piekarniku, wtedy skrapiamy je po obtoczeniu oliwą pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut, przewracając w połowie pieczenia na drugą stronę. Przygotować glazurę.
W misce wymieszać wszystkie składniki na glazurę dodać wody i wlać na patelnię. Jak glazura zacznie się gotować dodać kawałki tofu i każdy kawałek obtoczyć.
Gotową zupę podawać z makaronem ryżowym, ugotowanym brokułem, dymką, grzybami, sezamem i tofu.