Gulasz wieprzowy z dynią i papryką
Składniki
- 600 g mięsa wieprzowego (schab, szynka)
- pół dyni piżmowej lub hokkaido
- 2 papryki: czerwona i żółta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta czerwonej, ostrej papryki
- gałązka rozmarynu
- łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki słodkiej śmietany 30%
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy do smażenia
Instrukcje
Mięso umyć, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Obsmażyć z każdej strony, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem, wlać półtorej szklanki wody, przykryć i dusić około godziny, aż mięso będzie miękkie. Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa. Po kilku minutach dorzucić pokrojone papryki, rozmaryn, ostrą paprykę. Przykryć i dusić przez 5 minut. Odłożyć kilka łyżek sosu do szklanki, wsypać mąkę i wlać śmietankę, wymieszać i dodać do sosu. Zagotować. Podawać z kaszą jęczmienną lub jaglaną.
z dynią… mniam, pyszności