Sałatka jarzynowa tradycyjna
Składniki
- 8 ziemniaków
- 6 marchewek
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 6-8 jajek
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- 1 cebula lub pół pora
- słoik ogórków kiszonych (ok. 10 sztuk)
- mały słoik majonezu
- 2 łyżki musztardy
- sól i pieprz
Instrukcje
Ziemniaki, marchew i pietruszkę wyszorować, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować do miękkości, około 50 minut. Jajka ugotować na twardo. Ogórki pokroić w kosteczkę i odsączyć na sitku z nadmiaru soku.
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać z łupin, pokroić w kostkę. Do dużej miski wsypać warzywa i jajka, wrzucić pokrojone ogórki, odsączony groszek i kukurydzę. Cebulę lub por pokroić w jak najdrobniejszą kostkę i dodać do sałatki. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i musztardę i dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterek i przechowywać w lodówce.