Sałatka z pieczonym indykien, serem kozim i granatem
Składniki
- 2 garści dowolnej sałaty
- pół ogórka
- 4 plastry pieczonej piersi z indyka
- 4 kromki chleba tostowego
- kilka plastrów sera koziego
- pół granatu
- 2 łyżki startego parmezanu
- Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
- 1 łyżka soku z pestek granatu
- ząbek czosnku
- łyżka octu winnego
- sól i pieprz
Instrukcje
Możemy wykorzystać do tej sałatki pieczonego indyka z tego przepisu.
Na talerzach ułożyć sałatę, plastry pieczonego indyka oraz obranego i pokrojonego ogórka. Chleb tostowy zapiec z serem kozim w piekarniku przez około 5-6 minut, aby kromki się zarumieniły a ser delikatnie rozpuścił. Z granatu wydrążyć pestki. Odłożyć łyżkę pestek a resztą posypać sałatkę.
W słoiku wymieszać oliwę, syrop lub miód i ocet, dodać przeciśnięty ząbek czosnku oraz zmiażdżone pestki granatu. Delikatnie przyprawić solą i pieprzem, zakręcić i wstrząsnąć kilka razy. Polać sosem sałatkę. Podawać z grzankami i startym parmezanem.