Chili con carne z cukinią i indykiem
Składniki
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 2 kolorowe papryki
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 1 szklanka przecieru pomidorowego lub passaty
- puszka czerwonej fasoli
- przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, kuminu, oregano, ziół prowansalskich oraz szczypta chili
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodać mięso, przyprawy i smażyć kilka minut, mieszając. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, usuwając szypułkę i wrzucić na patelnię. Dodać przecier i odsączoną czerwoną fasolę, przykryć i dusić przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.
Dziś zrobiłam 😀 pysznie wyszło Polecam przepis :*