Ryba po grecku
Składniki
- 1,5 kg filetów rybnych np. dorsz, mintaj, miruna
- 1 cytryna
- szklanka mąki
- 1 kg marchewki
- pół selera
- 2 pietruszki
- 1 duża cebula
- 1 mały por
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól i pieprz
- pół łyżeczki cukru
- olej do smażenia
- 2 szklanki wody
Instrukcje
Filety umyć, osuszyć ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Odstawić na 15 minut. Na duży talerz wysypać szklankę mąki.
Na patelni rozgrzać olej. Filety obtaczać w mącę i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Marchew, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę a następnie pora. Poddusić chwilę i dodać starte warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Wlać szklankę wody, przykryć i dusić około 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i pozostałą wodę, przyprawić solą i pieprzem oraz cukrem i gotować jeszcze przez około pół godziny. Usmażoną rybę ułożyć na dnie naczynia, przykryć połową warzyw, następnie kolejną warstwą ryby i warzywami. Udekorować plasterkami cytryny i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Bardzo smaczne. Moja mama podawała z ryżem.