
Piernikowa krajanka
Składniki
- 4 łyżki miodu
 - pół szklanki cukru
 - 150 g masła
 - 3 szklanki mąki
 - 4 łyżeczki kakao
 - 2 łyżeczki przyprawy do piernika
 - 2 łyżeczki cynamonu
 - 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1 jajko
 - Lukier:
 - 1 1/2 soku z cytryny
 - 1 1/2 szklanki cukru pudru
 
Instrukcje
W garnuszku podgrzać masło, dodać cukier i miód i podgrzewać, aż składniki się połączą i rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i kakao oraz jajko i wlać masę z garnuszka. Wymieszać wszystko łyżką a następnie zagnieść ręką. Ciasto wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut. Wystudzone ciasto pokroić w romby.
W miseczce wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny. Obtoczyć lub posmarować każdy kawałek piernika w lukrze i odłożyć do wyschnięcia. Pierniki przechowywać w metalowej puszce.
















Pyszności, zjadła bym chyba wszystko 🙂