Deser z czekoladą, mascarpone i malinami
Pyszny deser z ciemną i białą czekoladą, świeżymi malinami i kremem mascarpone z dodatkiem alkoholu. Idealny dla zakochanych na Walentynki i tylko dla dorosłych 🙂
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 150 ml mascarpone
- 2 kieliszki likieru Pina Colada, Malibu lub Amaretto (pominąć w wersji dla dzieci)
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g malin
- czerwony barwnik (opcjonalnie)
Instrukcje
200 ml śmietany podgrzać w rondelku. Do 2 misek połamać obie czekolady i każdą zalać gorącą śmietanką. Do białej czekolady dodać czerwony barwnik. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści i schłodzić. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z cukrem i mascarpone, na końcu dodając ulubiony alkohol. Maliny umyć i osuszyć.
W pucharkach lub kieliszkach rozsmarować na spodzie ciemną czekoladę, następnie dodać krem, poukładać kawałki malin rozłożone na płasko i białą czekoladę. Udekorować górę malinami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.