Kotlety z piersi z kurczaka
Jedno z najłatwiejszych i chyba najczęstszych obiadów w każdym polskim domu zaraz obok kotletów schabowych. Szybkie i bardzo smaczne kotlety z kurczaka w panierce, które w mojej rodzinie dzieci nazywają "schabowy z kurczaka" 🙂 Obiad na niedzielę lub inne okazję, ale także na co dzień. Aż wstyd się przyznać, że dopiero teraz pojawia się na blogu. Polecam!
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
- sól i pieprz
- olej do smażenia lub masło klarowane
Instrukcje
Piersi z kurczaka umyć, przeciąć na pół i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć z każdej strony. W miseczce rozbić jajko i wymieszać widelce, dodać odrobinę soli i pieprzu. Na dużym talerzu wysypać bułkę tartą. Rozgrzać na patelni tłuszcz do smażenia. Każdą pierś moczyć w jajku a następnie obtaczać z każdej strony w bułce tartej. Smażyć, aż będą rumiane z obu stron. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ziemniakami, mizerią lub inną ulubioną surówką.
klasycznie pyszne 🙂