Bagietki razowe
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej
- 10 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml ciepłej wody
Instrukcje
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać a następnie mieszając łyżką lub hakiem miksera dolewać wodę i oliwę. Wyrabiać ciasto kilka minut, aż będzie gładkie. Oprószyć mąką i przykryć ściereczką na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć delikatnie na stolnicę, podzielić na 3 części i uformować wałeczki. Każdy wałek przełożyć na blachę i przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na ok. 30-45 minut. Przed pieczeniem ponacinać ukośnie ostrym nożem. Piekarnik rozgrzać do 230°C, na dnie wyłożyć naczynie żaroodporne z gorącą wodą a na górę włożyć blachę z bagietkami. Piec przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez ok. 15. Bagietki są gotowe jeśli pukając w spód wydają pusty dźwięk.