Szarlotka z połówkami jabłek
Składniki
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 200 g masła
- 150 ml serka homogenizowanego lub jogurtu greckiego (3 czubate łyżki)
- Nadzienie:
- ok. 8 jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- sok z połowy cytryny
- Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka łyżek mleka lub soku z cytryny lub wody
Instrukcje
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć blachę a drugą włożyć do lodówki.
Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do miski, skropić sokiem, posypać cukrem i cynamonem i delikatnie wymieszać. Połówki jabłek ułożyć na cieście obok siebie.
Wyjąć z lodówki drugą część ciasta, rozwałkować na wielkość blachy, delikatnie podsypując mąką, nawinąć na wałek i wyłożyć na jabłka, dociskając do boków ciasta. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45 minut, aż wierzch będzie zarumieniony.
Składniki na lukier utrzeć ze sobą grzbietem łyżki i posmarować jeszcze ciepłe ciasto. Można podawać od razu z gałką lodów waniliowych.