Szarlotka z kruszonką
Pyszna, szybka szarlotka z gotowymi, prażonymi jabłkami. Nie wymaga wiele pracy i czasu. Najlepsza jeszcze na ciepło z lodami waniliowymi.
Składniki
- Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 1 opakowanie cukru wanuliowego
- Dodatkowo:
- 1 duży słoik prażonych jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Instrukcje
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukry, pokrojone masło oraz żółtka. Zagnieść szybko ciasto i podzielić je na 2 części. Jedną większą na spód a drugą na kruszonkę. Większą częścią oblepić tortownicę o wymiarach 26 cm, również boki i włożyć do zamrażalnika na 10 minut, razem z drugą częścią. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Słoik z jabłkami doprawić według uznania cynamonem i cukrem. Tortownicę z ciastem wyjąć, włożyć do piekarnika i zapiec przez 10-15 minut. W tym czasie ubić na sztywno białka, pod koniec dodając cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na jabłka pianę z białek, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 30-40 minut, aż góra ładnie się zarumieni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Jakie są wymiary tortownicy?
Tortownica ma średnicę 26 cm.