Makaron tagliatelle z mulami w białym winie
Jedno z najszybszych i najprostszych dań z wykorzystaniem muszli. Wystarczy trochę, czosnku, pietruszki i białego wina i mamy danie, którego nie powstydziłby się najlepszy kucharz. Prosto i smacznie! Polecam spróbować!
Składniki
- 0,5 kg świeżych muszli
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki białego, wytrawnego wina
- pół pęczka natki pietruszki
- szczypta chilli w płatkach lub kawałek świeżej papryczki
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 300 g makaronu tagliatelle
Instrukcje
Małże dokładnie oczyścić, umyć szczoteczką i sprawdzić, które nadają się do spożycia. Muszle otwarte postukać o blat i jeśli się nie otworzą wyrzucić razem z innymi uszkodzonymi. Zostawiamy tylko zamknięte.
W garnku gotujemy wodę, solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy al dente.
W dużym rondelku rozpuszczamy masło. dodajemy pokrojony lub przeciśnięty czosnek a po chwili świeżą pietruszkę. Dolewamy wino, doprawiamy papryczką chilli. Następnie wrzucamy muszle, przykrywamy i dusimy 5-6 minut, delikatnie potrząsając garnkiem, żeby wszystkie mule się otworzyły. Te, które się nie otworzą wyrzucamy. Dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu, posypując natką pietruszki.
Dodaj do ulubionych