Pieczone warzywa z rozmarynem i sosem czosnkowym
To danie mogłabym jeść codziennie. Słodki smak dyni i marchewki przełamuje ostrość papryki, a sos czosnkowy na bazie jogurtu jest idealnym dopełnieniem całości. Smacznie i przede wszystkim zdrowo! Do tego zestawu można dodawać inne warzywa do woli, np. korzeń selera, korzeń pietruszki lub małe zielone papryczki pimientos de padron. Polecam na przystawkę lub jako osobne danie.
Składniki
- pół kilograma dyni
- 1 duża marchew
- 2-4 zielone podłużne papryki
- 2 czerwone papryki
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- kilka kropli oliwy z oliwek
Instrukcje
Warzywa dokładnie myjemy. Dynię wydrążamy, kroimy na półksiężyce, marchew obieramy i kroimy w słupki wielkości frytek, czerwone papryki kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Z zielonych nie usuwamy gniazd. Gałązki rozmarynu obieramy z igiełek i kroimy na mniejsze kawałeczki. Rozkładamy dynię, marchew, papryki czerwone i zielone na blaszce do pieczenia, najlepiej na papierze, polewamy je kilkoma kroplami oliwy, posypujemy rozmarynem i solą i mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na ok 15 minut. Obraną i pokrojoną w piórka cebulę razem z ząbkiem czosnku dodajemy jak już warzywa będą lekko podpieczone, po około 7 minutach. Warzywa przed podaniem posypujemy obficie solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z sosem czosnkowym lub z sosem z rukolą.
Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt, sól, pieprz i ewentualnie majonez. Całość mieszamy, posypujemy szczypiorkiem i polewamy kilkoma kroplami oliwy.