Sałatka królewska
Ta sałatka zawiera wszystko co najlepsze w sałatce: ziołowy kurczak, chrupiące warzywa, ser i aromatyczny sos. To prawdziwa bomba witaminowa, łącząca mnóstwo smaków a przy tym zaspokaja głód nawet największego głodomora 🙂 Idealna na obiad lub wczesną kolację. Z podanych składników wychodzą 2 gigantyczne sałatki lub 4 małe.
Składniki
- 1 głowka sałaty rzymskiej
- 3 garście rukoli
- 1 duża pierść z kurczaka lub 2 małe
- 4 średnie pomidory lub 2 duże
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka
- ser feta, camembert lub gorgonzola
- kawałek startego parmezanu
- ząbek czosnku
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków bazyli
- 4 kromki chleba razowego lub bagietki
- sól
- świeżo mielony pieprz
Instrukcje
Sałaty myjemy i rozkładamy do 2 dużych misek sałatkowych. 1 garść rukoli odkładamy do sosu. Ogórek, pomidory, paprykę myjemy, kroimy w kostkę, cebulę kroimy w półksiężyce i wrzucamy do misek. Dorzucamy pokrojony w kostkę ser. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi lub oregano i słodką papryką. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy kawałki kurczaka na złoty kolor. Kromki chleba tostowego lub bagietki opiekamy w tosterze i kroimy na małe kwadraciki. Grzanki możemy też podsmażyć na suchej patelni do chrupkości.
Sos z rukolą: Do wysokiego naczynia wkładamy ząbek czosnku, garść rukoli, bazylię, jogurt naturalny, łyżkę majonezu, sól i pieprz. Całość miksujemy blenderem, dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy.
Powstałym sosem polewamy obie sałatki, delikatnie mieszamy, dodajemy grzanki, posypujemy startym parmezanem, dodajemy ciepłe kawałki kurczaka i całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Dziś zamierzam przygotować tą sałatkę na obiad 🙂 wygląda znakomicie i na pewno tak smakuje! 😀