Mazurek fistaszkowy z czekoladą i solonymi orzeszkami
Składniki
- Ciasto kruche:
- 350 g mąki
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- szczypta soli
- 2 żółtka
- Krem:
- 150 g masła orzechowego
- 150 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- Dekoracja:
- orzeszki ziemne
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka masła
Instrukcje
Składniki na ciasto zagnieść ze sobą na jednolitą masę, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć formę o wymiarach 25 x 35 cm, ponakłuwać widelcem i uformować fantazyjne boki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Mascarpone zmiksować z masłem orzechowym, dodać wystudzoną białą czekoladę, zmiksować.
Mleczną czekoladę połamać, włożyć do rondelka i podgrzewać, dodając masło, kakao i mleko. Zagotować ciągle mieszając, ściągnąć z ognia i odstawić.
Na zimny spód rozsmarować krem, wyrównać. Wierzch posypać orzechami i polać wystudzoną polewą czekoladową.
Wyśmienity mazurek!