Zupa krem szczawiowy
Składniki
- 3 pęczki szczawiu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- 1 cebula
- 200 ml słodkiej śmietany 30%
- pół pęczka koperku i pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1,5 litra bulionu lub wody
- sól i pieprz do smaku
- do podania jajka na twardo
Instrukcje
W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchew, pietruszkę, seler i por. Poddusić i dodać umyte i pokrojone liście szczawiu. Smażyć kilka minut, wlać bulion lub wodę i gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodać pokrojony koperek, pietruszkę i śmietankę, zmiksować wszystko blenderem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
W dzieciństwie zupę szczawiową często przygotowywała mi moja babcia. pamiętam, że zawsze bardzo mi smakowała. Sama nigdy nie próbowałam jej przygotować, ale skoro trafiłam na przepis to chętnie go wypróbuję. Mam nadzieję, że moim dzieciom również bardzo zasmakuje, tak jak mi w dzieciństwie 🙂