Bułeczki pomarańczowe
Składniki
- Ciasto drożdżowe:
- 540 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 250 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 80 g roztopionego masła
- Dodatkowo:
- 2 łyżki masła
- kilka łyżek kandyzowanej skórki pomarańczy
- skórka z 2 pomarańczy
- Lukier:
- kilka łyżek soku z pomarańczy
- pół szklanki cukru pudru
Instrukcje
Zrobić zaczyn - do ciepłego mleka wrzucić pokruszone drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i poczekać ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, sól, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiać ręcznie lub robotem kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto podzielić na pół, każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x25 cm, posmarować masłem i posypać świeżą skórką z pomarańczy oraz kandyzowaną. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku i pokroić ostrym nożem na kawałki. Polecam użyć do tego zwykłej nitki, wkładając ją pod spód ciasta i ucinać, zaciskając ją. Moich bułeczek wyszło 24, ponieważ robiłam je dla dzieci i chciałam, żeby były małe na 2 kęsy. Można też cały kawałek ciasta rozwałkować i zrobić większe bułeczki, w zależności od preferencji.
Bułeczki ułożyć na blaszce jedna obok drugiej, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min, żeby podrosły. Po tym czasie włożyć je do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 25 min.
W miseczce wymieszać cukier puder i sok z pomarańczy i polać jeszcze ciepłe bułeczki.
Zapowiadają się smacznie. Szkoda tylko, że przepis jest tak bardzo niechlujny: ile mleka? po co sok z pomarańczy?
Przepis został poprawiony. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam.