Wegańskie gołąbki z czerwonej kapusty
Gołąbki z czerwonej kapusty to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Oprócz tego, że ładnie się prezentują na stole, to też dobrze smakują. Zamiast mięsa zawierają soczewicę, pieczarki, ryż oraz przyprawy. Danie dla wegan i wegetarian, ale nie tylko. Koniecznie podawać z sosem pomidorowym. Więcej przepisów na gołąbki znajdziecie również na przepisy.pl
Składniki
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 600 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 woreczka ryżu ugotowanego na półmiękko
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół szlanki ugotowanej czerwonej lub zielonej soczewicy
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub poł szklanki passaty
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki
- świeża pietruszka do posypania
Instrukcje
Kapustę umyć, wyciąć głąb i włożyć do garnka z gotującą się wodą. Gotować 15 minut pod przykryciem, następnie delikatnie ściągnąć kilka liści, uważając, żeby ich nie porwać. Czynność powtórzyć do uzyskania ok. 10 - 15 liści. Liście powinny być miękkie, ale nie ugotowane.
Farsz:
Pieczarki umyć, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pieczarki, a po kilku minutach cebulę. Smażyć, aż wyparuje cały płyn, a następnie doprawić solą i pieprzem. Do miski wrzucić ryż, pieczarki z cebulą oraz soczewicę. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką, majerankiem oraz solą i pieprzem.
Kłaść po 2-3 łyżki farszu na liść kapusty i zawijać jak tradycyjne gołąbki lub krokiety. W rondlu ułożyć kilka liści kapusty, a na liściach ułożyć ciasno gołąbki, wlać 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody i gotować pod przykryciem około godzinę.
Sos:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i poddusić na małym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy lub passatę, wlać bulion i gotować kilka minut. Całość zmiksować blenderem. Mąkę rozprowadzić w kilku łyżkach wody, wlać do sosu i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ugotowane gołąbki polać sosem i posypać pietruszką. Smacznego!