Pstrąg pieczony z batatami i papryką
Składniki
- 2 pstrągi
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 cytryna
- 2 bataty
- 2 papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka rozmarynu lub oregano
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Instrukcje
Pstrągi oczyścić, osuszyć i naciąć po bokach. Posypać w środku i boki solą i pieprzem. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, dodać sól i pieprz. Cytrynę sparzyć, pokroić na plasterki. Do każdego pstrąga włożyć po 2 plasterki cytryny i po pół łyżeczki masła czosnkowego. Resztę masła powkładać w rozcięcia.
Bataty obrać, pokroić w paseczki. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Warzywa wyłożyć na blachę, pokrytą papierem do pieczenia. Polać oliwą, posypać przyprawami i wymieszać. Obok położyć pstrągi. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. Pstrągi skropić sokiem z cytryny i od razu podawać z frytkami z batatów i pieczoną papryką.
Pyszności 😉 Nie ma nic lepszego niż pieczona rybka z warzywami polanymi oliwą z oliwek. Widziałam nawet film u Roberta Makłowicza o oliwie, świetne źródło informacji.