Wigilijny groch z kapustą
Składniki
- 500 g grochu - dałam połówki
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- szczypta majeranku lub kminku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Instrukcje
Groch opłukać kilka razy, zalać wodą ponad stan i odstawić na noc. Na drugi dzień odlać wodę, dolać świeżej, posolić i gotować ok. 40 minut, aż groch się zacznie częściowo rozpadać.
W osobnym garnku przygotować kapustę. Jeśli jest mocno kwaśna opłukać ją, odcisnąć i pokroić. Włożyć do garnka, wlać odrobinę wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować 30 minut, aż zmięknie.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Cebulę dodać do kapusty. Gotować jeszcze 10 minut. Nadmiar wody odlać i dodać ugotowany groch. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem.