Sernik z białą czekoladą
Składniki
- Spód:
- 200 g ciasteczek maślanych (herbatniki)
- 110 g masła
- Masa serowa:
- 1 kg sera w wiaderku lub trzykrotnie zmielonego
- 300 g białej czekolady
- 250 g mascarpone
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g śmietanki 30%
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Polewa śmietankowa:
- pół szklanki kwasnej śmietany 18%
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
Instrukcje
Wszystkie składniki wyłożyć wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.
- Spód:
Ciasteczka pokruszyć w malakserze lub blenderem na piasek, dodać roztopione masło i wyłożyć formę o średnicy 24-26 cm. Włożyć do lodówki na czas robienia masy.
- Masa serowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masę serową zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem, dodawać po jednym jajku, następnie wlać wystudzoną czekoladę oraz śmietankę. Dodać mąkę i wszystko zmiksować tylko do połączenia się składników. Uwaga! Staramy się jak najmniej miksować, żeby zbyt mocno nie napowietrzać masy, ponieważ wtedy podczas pieczenia sernik urośnie a później opadnie. Masę serową wylać na ciasteczka i piec 20 minut w temperaturze 170 stopni, następnie temperaturę obniżyć do 120 stopni i piec przez 90 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozsmarować na wierzchu polewę śmietankową. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i po wystudzeniu wstawić do lodówki na całą noc.
- Polewa śmietankowa:
Śmietanę utrzeć z cukrem pudrem i cytryną.