Kluski szpinakowe zapiekane w sosie pomidorowym
Składniki
- Kluski:
- 400 g twarogu półtłustego lub serka ricotta
- 300 g liści szpinaku
- 2 jajka
- ok. pół szklanki mąki
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- Sos pomidorowy:
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 zabki czosnku
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka oregano
- garść listków świeżej bazylii
- 2 kulki sera mozzarella
Instrukcje
- Kluski
Do miski przełożyć ser, wbić jajka i rozgnieść widelcem. W garnku roztopić masło, dodać pokrojony ząbek czosnku oraz liście szpinaku. Chwilkę poddusić, aż szpinak straci objętość, odcedzić z nadmiaru wody i zmiksować blenderem. Przestudzić i dodać do sera. Wymieszać dokładnie, następnie dodać sól i stopniowo dodawać mąkę, mieszając łyżką i uważając na konsystencję. Mąki nie może być zbyt dużo, bo kluski będą zbyt twarde, Ciasto podzielić na pół, z każdej utworzyć wałeczek i pokroić tak jak na kopytka. W garnku zagotować wodę i lekko ją posolić. Kluski wrzucać po ok. 10 sztuk na wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane odkładać na talerz.
- Sos pomidorowy
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać passatę, dodać zioła, przyprawy i gotować 5 minut.
Kluski przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem pomidorowym. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarelle. zapiekać ok. 14-20 minut w piekarniku w 180 stopniach. Przed podaniem posypać świeżą bazylią.
Nieoczywisty pomysł na pysznie prezentującą się zapiekankę – włoskie smaki w nieco innej odsłonie! Aż chce się spróbować, zwłaszcza tych kluseczków w idealnie wiosennym kolorze. 🙂