Naleśniki z serem i jagodami
Składniki
- Ciasto:
- 3 jajka
- 300 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki gazowanej wody
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki oleju
- Nadzienie:
- 250 g twarogu półtłustego
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szklanki jagód
Instrukcje
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, mleko, wodę i ponownie zmiksować. Wlać olej i wymieszać. Ciasto odstawić na 20 minut, żeby odpoczęło, ale nie jest to konieczne. Na rozgrzaną patelnię wlać kroplę oleju (tylko do pierwszego naleśnika), rozprowadzić po całości, wlać troszkę ciasta, aby pokryło cienką warstwą patelnię i smażyć na rumiano z każdej strony. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem i cukrem. Smarować naleśniki i zwijać w ruloniki, na wierzch układać jagody. Gotowe naleśniki posypać cukrem pudrem.