Krokiety z kapustą i pieczarkami
Krokiety z kapustą i pieczarkami idealne z kubkiem czerwonego barszczu. Sprawdzą się na Wigilię, imprezy okolicznościowe lub zwykły obiad. Są bardzo sycące oraz łatwe i szybkie w zrobieniu, jeśli czynności podzielimy na 2 dni. Polecam!
Składniki
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- sól i pieprz do smaku
- 2 ziela angieskie i liście laurowe
- Ciasto na naleśniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- 1 szczypta soli
- 2-3 łyżki oleju
- Dodatkowo:
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Instrukcje
Farsz:
Kapustę przepłukać, pokroić i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć, drobno pokroić i wrzucić na patelnię. Smażyć kilka minut, aż woda odparuje. Dodać odciśniętą, ugotowaną kapustę. Przyprawić solą, pieprzem i smażyć kilka minut. Odstawić do wystudzenia.
Ciasto na naleśniki:
Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować. Odstawić na 15 minut. Rozgrzaną patelnię posmarować kilkoma kroplami oleju, wlać chochelką odrobinę ciasta, rozlać równomiernie i smażyć z każdej strony na rumiano. Czynność powtarzać, aż do wykorzystania ciasta.
Na usmażone naleśniki wykładać łyżką farsz, zawijać prawą i lewą stronę do środka a potem zwijać w rulon. Jajko roztrzepać w miseczce, zwinięte naleśniki maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Usmażone krokiety odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z gorącym barszczem czerwonym z tego przepisu (kliknij tutaj).