
Młoda kapusta na gęsto
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
 - 1 pęczek koperku
 - 2 listki laurowe
 - 3 ziarna ziela angielskiego
 - 1 duża cebula
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - 2 łyżki masła
 - sól i pieprz do smaku
 - 2-3 łyżki soku z cytryny opcjonalnie
 
Instrukcje
Kapustę myjemy, szatkujemy i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, aby w połowie zakryła kapustę i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, podsmażamy na rumiano i dodajemy mąkę. Całość energicznie smażymy, uważając, aby zasmażka się nie przypaliła i dodajemy do ugotowanej kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny oraz dodajemy pokrojony pęczek koperku. Idealnie pasuje z młodymi ziemniaczkami lub pajdą chleba posmarowaną masłem. Smacznego!















