Tradycyjna zupa pomidorowa
Składniki
- dowolne kawałki kurczaka: ćwiartka, 3 skrzydełka lub 2 udka lub podudzia
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 100-200 g koncentratu pomidorowego
- pół szklanki słodkiej śmietany lub 3-4 łyżki śmietany do zup
- koperek i pietruszka do posypania
- sól, pieprz i ewentualnie cukier
Instrukcje
Do garnka z zimną wodą wkładamy umyte kawałki kurczaka i gotujemy około pół godziny, ściągając powstałe podczas gotowania szumowiny. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i odrobiną soli i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Jak już wywar jest gotowy możemy wyciągnąć mięso i warzywa ( chociaż mi one nie przeszkadzają w zupie ) i dodajemy koncentrat pomidorowy w zależności od preferencji smakowych. Jeśli wolimy bardziej łagodną dajemy ok 100 g koncentratu, a jeśli ma być intensywniejsza cały słoiczek, około 150-200 g. Wtedy zupa też jest kwaśna dlatego polecam dodać 2 łyżeczki cukru i słodką śmietanę. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, koperkiem i pietruszką. Na koniec dodajemy śmietanę. Kwaśną śmietanę można wcześniej zahartować wlewając do kubka trochę zupy i kilka łyżek wody. Jak troszkę wystygnie dodajemy śmietanę, mieszamy i dodajemy do garnka, wtedy śmietana nie powinna się nam zwarzyć. Pomidorówka idealnie smakuje z drobnym makaronem lub ryżem.