Zimtsterne - cynamonowe gwiazdki
Przepyszne, cynamonowe ciasteczka z bezą to tradycyjne cynamonowe gwiazdki pieczone w okresie adwentu w Niemczech. Bardzo szybkie w wykonaniu na bazie mielonych migdałów lub orzechów włoskich. Polecamy..
Składniki
Instrukcje
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier puder i cynamon i dokładnie mieszamy. Do szklanki odlewamy 3 łyżki białek, do pozostałej masy dodajemy mielone migdały. Mieszamy, po czym zagniatamy masę i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Na podsypanym cukrem pudrem blacie rozwałkowujemy masę na grubość ok. 1 cm. Wycinamy gwiazdki, zanurzając co chwilę foremkę w cukrze pudrze (ciasto jest mocno klejące). Gwiazdki układamy na blaszce i smarujemy odłożonym lukrem. Pieczemy w dolnej części w rozgrzanym piekarniku w 150 stopniach około 15 minut, uważając, aby lukier pozostał biały. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie. Lekkiej kruchości nabierają dopiero jak już wystygną. Smacznego!