Rolada śmietankowa z nutką cytryny
Składniki
- Biszkopt:
- 6 jaj
- szczypta soli
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 cytryny
- Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 500 g śmietany kremówki
- pół szklanki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny
Instrukcje
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy po łyżce cukru, a następnie po 1 żółtku oraz skórkę z cytryny. Mąkę oraz proszek przesiewamy do miski, dodajemy delikatnie do masy, mieszając szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na największą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Po upieczeniu gorące ciasto wykładamy na czystą, lnianą ściereczkę, ściągamy papier i zwijamy ciasto w roladę, zostawiamy w takiej formie, aż wystygnie.
Krem:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem. W osobnej misce ubijamy serek mascarpone, po czym partiami dodajemy śmietankę do sera, delikatnie miksując. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, wystudzoną mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy do kremu, miksując na małych obrotach. W razie potrzeby dosładzamy cukrem pudrem.
Na wystudzony biszkopt wykładamy cały krem, zostawiając przy końcu ok. 2 cm, ponieważ krem podczas zwijania się przesunie. Zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem obsypać obficie cukrem pudrem.