Amerykany
Pyszne, mięciutkie ciastka z ciasta ucieranego, szczególnie uwielbiane przez dzieci. Waniliowe z lekkim, cytrynowym lukrem. Idealnie nadadzą się na wszelkiego typu baliki, urodzinki lub Party dla dzieci. Zamiast lukru można użyć również rozpuszczonej czekolady.
Składniki
- 250 g mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 100 g masła
- 2 duże jajka
- 4 łyżki mleka
- szczypta soli
- Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- barwniki spożywcze
- kolorowa posypka lub małe draże
Instrukcje
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzeć na jasną masę z cukrem, cukrem waniliowym i solą, następnie cały czas miksując dodawać po jednym jajku.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i budyń.
Do masy maślanej dodawać na przemian mleko i mąkę z budyniem, cały czas miksując na niskich obrotach tylko do połączenia się składników.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką ciasto, robiąc odstępy i formując okręgi. Jeśli ciasto mocno się klei do łyżki, można ją zamoczyć w wodzie. Z tej porcji wychodzi ok. 12 szt. Ciasto można podzielić na pół i upiec najpierw pierwszą partię a potem drugą. Blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach C przez 20 minut.
Upieczone ciastka wyłożyć na kratkę i odstawić do wystygnięcia.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gładki lukier, dodać kropelkę barwnika i posmarować Amerykany. Posypać od razu posypką lub przykleić drażetki.