Babka bananowa z migdałami
Obłędnie bananowa, wilgotna i puszysta! Smakuje idealnie z filiżanką porannej kawy jak i z kubkiem mleka na dobranoc... Polecam wszystkim bananożercom!
Składniki
- 3 bardzo dojrzałe banany (rozgniecione widelcem lub zblenderowane)
- 3 jaja
- 3 szklanki mąki razowej lub pszennej
- 1/2 szklanki cukru brązowego lub białego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół kostki masła
- garść płatków migdałowych
- pół łyżeczki cynamonu
- 150 ml jogurtu naturalnego
- cukier puder do posypania
- miód ewentualnie
Instrukcje
Jaja ubić z cukrem, dodać masło, chwilę ubijać. Mąkę i sodę przesiać i stopniowo dodawać do masy, miksując na wolnych obrotach. Dodać jogurt, cynamon, płatki migdałowe i banany. Ciasto przelać do foremki wysmarowanej wcześniej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 40-50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i posypujemy obficie cukrem pudrem. Można też przed podaniem każdy kawałek polać dobrym, domowym miodem.