Babka kokosowa
Intensywnie kokosowa babka z podprażonymi wiórkami kokosowymi. Mięciutka, przyjemnie wilgotna i pachnąca miodem a dodatkowo długo utrzymująca świeżość. Polecam!
Składniki
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 4 jajka
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dekoracja:
- 3 łyżki miodu
- 3 łyzki wiórków kokosowych
Instrukcje
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Na suchej patelni uprażyć szklankę wiórków kokosowych.
Masło utrzeć z cukrem, miodem i żółtkami na puszystą masę. Dodać uprażone wiórki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i wymieszać razem z ciastem. Ciasto przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjąć ciasto, polać miodem i oprószyć wiórkami kokosowymi i wsadzić ponownie do piekarnika na ok. 15 minut, aż wiórki nabiorą złocistego koloru.