Banoffee Pie
Składniki
- Spód:
- 250 g ciasteczek pełnoziarnistych
- 150 g rozpuszczonego masła
- Wypełnienie:
- 3 duże lub 4 małe banany
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 350 ml śmietany 30 %
- kilka kostek startej, gorzkiej czekolady
Instrukcje
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, dodać roztopione masło i wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Formę do tarty wylepić ciasteczkami, dokładnie ubijając i schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut.
Na schłodzony spód wyłożyć masę kajmakową, pokrojone w plastry banany, które wcześniej delikatnie skropić sokiem z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder. Śmietanę wyłożyć na banany. Wierzch posypać startą czekoladą i schłodzić.