Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami
Składniki
- 1 kg buraków
- włoszczyzna:marchew, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu
- pół szklanki słodkiej śmietany
- sól i pieprz
- Do podania:
- ugotowane ziemniaki
- 2 cebule
- oliwa do smażenia
Instrukcje
Buraki i włoszczyznę obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować na małym ogniu przez ok. 1.5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Warzywa wyłowić i dodać sok z cytryny, śmietankę oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę podsmażyć na oliwie. Na talerz wyłożyć ziemniaki, posypać z wierzchu podsmażoną cebulką i zalać barszczem.
Po świętach mam już dość czerwonego barszczu. Zapiszę ten przepis na później 🙂