
Bigos
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty białej
- 600 g karkówki wieprzowej
- 500 g kiełbasy zwyczajnej
- 400 g schabu lub łopatki wieprzowej
- 200 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 400 g pieczarek
- 1 szklanka suszonych grzybów
- 8 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- pieprz
Instrukcje
Grzyby zalać szklanką gorącej wody i odstawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Grzyby odcedzić (wodę z moczenia grzybów zachować do bigosu) i pokroić w paseczki.
Przygotować 2 duże garnki. Do jednego wrzucić poszatkowaną, białą kapustę a do drugiego pokrojoną i odciśniętą kapustę kwaśną. Do każdego garnka wlać po około 2 szklanki wody i gotować, aż obie kapusty zmiękną, około 30 minut.
Przez ten czas na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w kostkę mięso, a następnie kiełbasę i cebulę. Smażyć około 20 minut, aż mięso będzie lekko podrumienione.
Na drugiej patelni podgrzać oliwę i usmażyć pokrojone w plasterki pieczarki.
Do bardzo dużego garnka przełożyć obie kapusty, odciśnięte z wody, dodać usmażone mięso, pokrojone grzyby, wodę z moczenia grzybów oraz pieczarki. Dodać przyprawy oraz koncentrat i powidła śliwkowe. Bigos gotować około 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając i uważając, żeby go nie przypalić. Na drugi i trzeci dzień gotować około 1 godzinę, dzięki temu bigos będzie jeszcze lepszy a smaki się przegryzą. Podawać z chlebem.
Bigos można włożyć do wyparzonych słoików i zawekować lub zamrozić.