Brownie fit (z czerwonej fasoli)
Brownie z czerwonej fasoli pomimo tego, że nie zawiera ani grama mąki i cukru smakuje wyśmienicie. Głównym składnikiem jest czerwona fasola i banany. Ciasto jest słodkie, mocno czekoladowe i fantastycznie kremowe, a co najważniejsze, można zjeść nawet 2-3 kawałki bez wyrzutów sumienia 😉 Naprawdę polecam!
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 jaja
- 4 czubate łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 dojrzałe banany
- 10 daktyl
- 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
- 4 łyżki syropu z agawy lub czegoś innego do posłodzenia
- Polewa:
- pół tabliczki ciemnej czekolady
- łyżka oleju kokosowego
Instrukcje
Daktyle zalać wrzątkiem, żeby zmiękły. Fasole opłukać kilka razy i odcedzić na sicie. Do wysokiego naczynia wsypać fasolę, kakao, proszek do pieczenia, dodać jajka, banany i daktyle (bez wody) oraz olej i syrop z agawy. Wszystko zblendować na gładką masę. Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), wlać ciasto i piec przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
W mikrofalówce rozpuścić kawałki czekolady, dodać olej i wymieszać. Posmarować wystudzone ciasto.
Świetny przepis! Ciasto wyszło pyszne.
Trochę odeszłam od instrukcji, bo wszystkie składniki nie zmieściłyby się w moim blenderze. A mianowicie, wszystko prócz kakao i jajek poszło do blendera, natomiast jajka unilam w osobnej misce. Potem połączyłam obie masy i już łyżką wmieszałam kakao.
Ciasto wyszło wilgotne, puszyste i nikt nie pomyślałby, że zrobione zostało z takich zdrowych składników.
Długo mi zeszło zanim zdecydowałam się na zrobienie ciasta z czerwonej fasoli i to był błąd! Ciasto z tego przepisu wyszło naprawdę super! Jest bardzo mięciutkie, delikatne, fasola zupełnie nie wyczuwalna. Szczerze polecam.
Ciasto extra. Brownie z fasoli jest niesamowite w smaku.
Nie wyszło. W środku surowe, mimo że wszystko według przepisu.
To ciasto jest bardzo wilgotne, może o to chodzi. Jeśli wszystko zostało zrobione według przepisu to musiało wyjść.