Chlebek bananowy z orzechami i gruszką
Składniki
- 5 bardzo dojrzałych bananów
- 1 jajko
- 170 g zmielonych migdałów
- 130 g mąki orkiszowej
- 1 łyżka kakao
- 40 g oleju roślinnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów - laskowe, włoskie, arachidowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 obrane i pokrojone w kostkę gruszki
- 1 łyżka brązowego cukru, ksylitolu lub innego słodzidła opcjonalnie
Instrukcje
Banany rozgnieść widelcem, dodać jajko, olej i wymieszać. W osobnej misce przesiać mąkę, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Do mokrych składników wsypać suche, orzechy oraz połowę gruszek i wymieszać do połączenia się składników. Podłużną formę wyłożyć papierem, wlać ciasto, posypać z wierzchu resztą gruszek. Włożyć do rozgrzanego piekarnia do 180 stopni i piec 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.